24 Haziran 2016 Cuma

Güncel Ekonomiye Bakış

24 Haziran 2016 Cuma sabahı İngiltere’de yapılan referandum sonrasında Birleşik Krallığın Avrupa Birliğinden ayrılması haberi ile piyasaları  hareketlendirdi. Dolar karşısında değer kaybederek güne başlayan Sterlin paritesi normalde 1.500 civarlarında seyir ederken 1.300 seviyelerine geriledi..  Kısa süreceğini umduğum bu dalgalanmaları bir kenara bırakıp Güncel ekonomiye bir göz atalım.

Son Günlerde Neler Oluyor?

Fed Başkanı son günlerdeki konuşmalarında Verimlilik kaybını sürekli vurguluyor. Verimlilik kaybını vurgulamasının ana nedeni ise; Dünya ekonomisinde istihdam artmasına rağmen Ekonomik Büyümenin sağlanamamış olması. Oysaki OKUN Teorisine göre istihdam artışı olurken belirli bir oranda ekonomik büyüme olur.

Son iki senedir Türkiye’de iç talep büyümeyi sürdürüyor. İç talebin motoru istihdamdır. İnsanlar iş sahibi oldukça gelir elde ederler, elde ettikleri gelir doğrultusunda da tüketmeye devam ederler. Bu durumda iç talebin genişlemesine kaynaklık eder.

Son zamanlarda büyüme ve kredi arasındaki ilişki de azalma eğiliminde. Ancak sevindirici olan gelişme ise kredi talebine bağlı olmayıp, iç talep artışı ve istihdama bağlı olan büyüme sağlıklı bir görüntü oluşturuyor.

2010-2011 Yıllarında kredi büyümesine bağlı olan iç talep artışı cari açığı tetiklemekteydi ancak günümüzdeki olumu veriler ışığında cari açık dengede seyretmektedir.

Esra Fatma Türkal.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder